Ontwikkelvisie Bedrijventerrein Dobbewijk, toekomstvisie in de maak

De gemeente Voorschoten is gestart met het opstellen van de Ontwikkelvisie Bedrijventerreinen Voorschoten. Onderdeel daarvan is de Ontwikkelvisie Bedrijventerrein Dobbewijk. In de afgelopen weken hebben we de ondernemers gevraagd mee te werken aan een enquête naar toekomstige behoefte aan bedrijfsruimte.

Op donderdag 30 mei heeft de validatiebijeenkomst plaatsgevonden, waarin de resultaten van de enquête zijn gedeeld door de gemeente en onderzoeksbureau Brink. Daarnaast zijn er op de bijeenkomst ook nog vragen aan de ondernemers gesteld via een Mentimeter. Bijgaand tref je de presentatie van de validatiebijeenkomst én de Mentimeter uitslagen aan.


Inhoud Ontwikkelvisie
Voor het bedrijventerrein de Dobbewijk is het onderzoek gericht op een optimalisering door herinrichting, intensivering en of uitbreidingsscenario’s. Er is binnen Voorschoten, maar ook in de regio, schaarste ten aanzien van bedrijfsruimte. Om ook in de toekomst voldoende ruimte te kunnen blijven bieden aan Voorschotense ondernemers én om meer werkgelegenheid te creëren, wordt in dit onderzoek de toekomstige behoefte van de gebruikers en eigenaren van de bedrijfslocaties in kaart gebracht. Voor de andere (kleinschalige) bedrijventerreinen, wordt daartoe met name gekeken naar een kwaliteitsverbetering en het beter benutten van de ruimte. Hiertoe was u gevraagd de enquête van eind april begin mei in te vullen.

Mede aan de hand van de resultaten uit de enquête en met de kennis die vergaard is uit diverse persoonlijke gesprekken met ondernemers, zal Bureau Brink nu de toekomstige behoefte in kaart gaan brengen. Tegelijkertijd zal gekeken worden naar het beter benutten van ruimte en de mogelijkheden tot verduurzaming van de ruimte en waar deze ruimte mogelijkerwijs gevonden kan worden.


Uitkomst validatiesessie
Aan de hand van de uitkomst van de mentimeter kan je zien wat de Dobbewijk ondernemers als positieve verbeterpunten mee hebben gegeven aan de gemeente. Daarnaast is de gemeente voorzien van de volgende input via de enquête en de bijeenkomst:

  1. Zorg voor een goede afwikkeling van verkeer en een verkeersveilige situatie bedrijventerrein Dobbewijk.
  2. Zorg voor voldoende parkeergelegenheid.
  3. Zorg dat er in de openbare ruimte handhaving mogelijk is.
  4. Geef ondernemers de ruimte om mooie initiatieven te ontwikkelen.
  5. Wanneer ondernemers ruimte aangeboden krijgen, zullen zij deze ook gaan benutten.
  6. Zorg voor voldoende en goede (duurzame) energievoorziening.
  7. Moedig een organisatiegraad als een BIZ op bedrijventerreinen aan.
  8. Zorg voor recreatieve verblijfsmogelijkheden (horeca o.i.d.)Voorschotense ondernemers zijn betrokken bij het dorp, het centrum en sociale voorzieningen/activiteiten. Ondernemers van buitenaf minder.
  9. Alleen wonen in een dorp is niet voldoende voor een fijn leven. Er moeten voldoende voorzieningen zijn en werkgelegenheid.

De validatie van de resultaten is afgesloten met de vraag wat ondernemers nodig hebben om te kunnen blijven ondernemen in Voorschoten. Daarop is vrij unaniem geantwoord: uitbreidingsruimte, “Schoon, Heel en Veilig” (KVO), parkeergelegenheid en snelheidsbeperkende maatregelen. De ondernemers onderstrepen het belang van de samenwerking op Dobbewijk in de vorm van een BIZ.

Tot slot geeft de gemeente nog mee dat ze dankbaar is voor de medewerking van de BIZ Dobbewijk en haar ondernemers aan de ontwikkelvisie. Het ontwikkelen van een visie wordt vaak ervaren als het creëren van een papieren werkelijkheid. Toch wil de gemeente meegeven dat het van groot belang is dat er via de visie inzicht wordt geboden in de vraag naar bedrijfsruimte binnen Voorschoten. De regionale vraag was namelijk al aangetoond, cijfers van Voorschoten ontbraken hierin en claims op bedrijfsruimte worden onder toezicht van de Provincie in principe regionaal gedaan. Ook heeft de provincie aangegeven dat er vanaf 2030 geen ruimtelijke aanpassingen meer worden geaccepteerd. Met andere woorden, indien een gemeente van plan is een her-/ uitbreidingsontwikkeling voor bedrijventerreinen, vast te laten stellen dan kan dat na 2030 niet “zomaar” meer. De Voorschotense ontwikkelvisie en ontwikkelbehoefte nu in kaart brengen en vastleggen weegt daarom zwaarder mee dan voorheen.

 

Vervolg en vooruitblik
Op 27 augustus organiseert de gemeente de volgende participatieronde. De vereniging is dan uitgenodigd om mee te denken over de invulling van de kaderstellende notitie aan de raad, deze notitie wordt op 14 november 2024 door de raad vastgesteld. In dit document legt de gemeente de basisregels en richtlijnen vast voor waar, hoe en voor welke type bedrijven gebouwd mag worden in de toekomst.

Tijdens deze meedenksessie, waarin de Dobbewijk dus een belangrijke rol inneemt,  zijn alle stakeholders uitgenodigd. Een week later worden de uitkomsten van deze participatieronde, tezamen met de concept kaderstellende notitie besproken met de raad. Op 14 november 2024 wordt de kaderstellende notitie vervolgens na verwerking van alle aanbevelingen door de raad vastgesteld (aangeboden ter vaststelling).

Hiermee is de 2e fase van de ontwikkelvisie afgerond en wordt in de volgende fase, volgens de door de raad vastgestelde kaders een ontwikkelscenario voor de Dobbewijk opgesteld. De uiteindelijke ontwikkelvisie wordt in Q2 2025 vastgesteld (datum nog niet vastgesteld wegens agenda 2025 nog niet bekend).

 

Agenda

27 augustus 2024                           Meedenksessie – Concept kaderstellende notitie

4 september 2024                          Themasessie Raadsleden – Concept kaderstellende notitie
(alleen voor de raad)

26 oktober 2024                             Commissie Burger & Bestuur
Behandeling kaderstellende notitie (1e termijn)

14 november 2024                         Raadsvergadering
Vaststelling kaderstellende notitie

Q2 2025                                             Vaststelling Ontwikkelvisie

 

Download hier:

Presentatie validatiesessie 30 mei 2024

Resultaten mentimeter ondernemers Dobbewijk

Resultaten mentimeter bewoners Dobbewijk

Themasessie raadsleden 24 april 2024